Varför använder Flamman extremhögerns metoder?

Denna bild är ett resultat av ett AI-samarbete mellan Blundlund och Parabol.
Denna bild är ett resultat av ett AI-samarbete mellan Blundlund och Parabol. Du kan läsa mer om vårt samarbete här.

I en artikel publicerad i Flamman kritiserar Leonidas Aretakis Hanif Bali för att vilja återinföra rasbiologin. Han skriver också att det finns “människor till vänster som vill återupprätta rastänkandet”. Som exempel anför han tech-entreprenören Emma Hager. Hager erbjöds replik, men då Flammans redaktör ogillade repliken nekade han att införa den. Parabol publicerar den i sin helhet nedan.

Det är anmärkningsvärt att Flammans chefredaktör pekar ut mig och använder mig i en artikel.1 Jag är inte en offentlig person; jag driver ett litet Instagram-konto och en podd under pseudonym där jag diskuterar kvinnors rättigheter och biologi på min fritid. Jag har aldrig tagit ställning i vänsterns politiska frågor, och jag förstår inte hur chefredaktören kan dra slutsatsen att jag är vänster. Kanske beror det på att jag är tech-utvecklare åt den partipolitiskt och religiöst obundna nättidningen Parabol? Oklart. Jag arbetar åt många stora tidningar och företag, som Bonniersfären. Att jag knackar kod åt en tidning som människor tolkar som vänster betyder inte att jag är en “vänsterröst”. Det är mitt jobb. 

Jag är också FemTech-utvecklare och skrev under ett upprop i Expressen mot den uppdaterade könslagen. Frilansjournalisten Myra Åhbeck Öhrman har därefter granskat alla underskrifter, gått in på mitt Instagram-konto och oetiskt roffat åt sig mina ord, klippt och klistrat ihop dem till något helt annat, och smutskastat mig som rasbiolog på sociala medier, vilket även Flammans redaktion uppenbarligen hakat på. 

Trots min tydlighet har mina ord rivits ur sitt sammanhang för att passa en sensationslysten vänsterpress med dykande relevans. Det är sorgligt att se hur Flamman använder samma taktiker som högerextrema grupper för att smutskasta privatpersoner.

Varför hänger ni ut mig, en privatperson? Det är både fult och skamligt. Jag använde begreppet ras i ett Instagram-inlägg i jämlikhetssyfte – jag syftar, precis som den antirasistiska rörelsen på att ras kan fungera som ett begrepp i strävan efter jämlikhet. Detta skulle ni förstå om ni faktiskt tog er tid att läsa hela inlägget i sin helhet, istället för att fastna vid enstaka ord. Min poäng är att vi behöver använda begreppen ras och kön i jämlikhetssträvan, inte tvärtom. Trots min tydlighet har mina ord rivits ur sitt sammanhang för att passa en sensationslysten vänsterpress med dykande relevans. Det är sorgligt att se hur Myra Åhbeck Öhrman och Flamman använder samma taktiker som högerextrema grupper för att smutskasta privatpersoner. 

Istället för att misskreditera och felaktigt stämpla privatpersoner som transfober och rasister för politiska syften, skulle Flamman kunna ha en saklig diskussion om rasism, sexism, vetenskap och biologisk verklighet – den som vi alla är en del av. Och ett råd till: Om ni nu finner det så intressant att titta på privatpersoners Instagram-konton; gör då det anständiga och läs hela inläggen för att förstå sammanhanget, istället för att rycka ut enskilda ord eller meningar och vilseledande dra dem ur sin kontext.

Emma Hager
Techentreprenör och utvecklare på Parabol Pressemma@parabol.press

Bli prenumerant!

Parabol är öppen och gratis att läsa. När du delar en artikel från Parabol för att diskutera den med dina vänner ska de inte mötas av en betalvägg. Vi vill att våra skribenters texter skall kunna läsas av så många som möjligt.

Tack vare att du blir prenumerant kan detta bli möjligt:

  • Finansierade omkostnader

  • Spännande och bättre reportage

  • Råd att betala våra skribenter

Latte 50 kr/mån Dagens lunch 100 kr/mån Super delux 500 kr/mån

Här kan du läsa mer om Parabol och hur du kan stötta oss.