Jag ansökte om tillstånd för att bränna en Koran – men tänkte aldrig göra det

Denna bild är ett resultat av ett AI-samarbete mellan Blundlund och Parabol.
Denna bild är ett resultat av ett AI-samarbete mellan Blundlund och Parabol. Du kan läsa mer om vårt samarbete här.

Chris Makoundouls ansökan om att bränna en Koran avslogs. Då överklagade han och fick rätt. Sedan blev det praxis att godkänna ansökningar. Här förklarar han hur han tänkte – och varför han tycker både politiker och polis gör fel idag. 

När Sverige skulle gå med i NATO, utan folkomröstning eller debatt, bestämde jag mig för att försöka stoppa det på laglig väg. Jag kom på ett sätt – som fick systemet att motarbeta sig självt.

NATO är inte en fredsrörelse utan en krigsorganisation. Jag har själv bott i USA och inget emot amerikaner. Men folk i Sverige inser inte att går vi med i NATO får vi hit hela den amerikanska säkerhetsapparaten, med hemliga tortyrfängelser och inspärrning av oskyldiga som man radikaliserar så att de inte kan släppas. Vi kommer att lägga 195 miljarder kronor på vapen – och detta bara om vi stannar vid 2% av BNP.1 Hur många lärare och sjuksköterskor kunde vi inte få för det? Jag skulle ändå ha accepterat Natomedlemskapet om vi haft en samhällsdebatt och en folkomröstning. Men nu stressades vi in i NATO av rädsla och någon konstig likriktning från etablissemangets sida. De som sa sig vara emot, som V och MP, gjorde ingenting för att få till en debatt, än mindre en folkomröstning.

Jag insåg snart att allt hängde på Turkiet. Sa de ja, skulle vi gå med i NATO. Det gällde alltså att få Turkiet att säga nej. Att de skulle ha val i maj 2023 såg jag som en möjlighet att sätta Erdogan i en situation där det skulle bli politiskt omöjligt att säga ja till Sverige. Men hur? Först funderade jag på om jag skulle tillverka en docka, i stil med Erdogandockan som några kurdsympatisörer hade lyckats provocera den turkiske presidenten med. Jag tänkte på en vulgär docka med Kristersson och Erdogan i en förödmjukande position.

Jag insåg snart att allt hängde på Turkiet. Sa de ja, skulle vi gå med i NATO. Det gällde alltså att få Turkiet att säga nej.

Men sen såg jag hur upprörda turkarna blev när Paludan brände en Koran. Erdogan gick då ut och sa i ett tal inför sitt parti att: så länge Sverige tillåter att man bränner vår heliga bok, tänker jag inte låta dem komma med i NATO!

Perfekt, tänkte jag.

Det var då jag fick idén: jag söker tillstånd för att bränna en Koran, och överlämnar tillståndet till den turkiske ambassadören tillsammans med en obränd Koran, framför världens alla kameror. Då finns det svart på vitt att Sverige tillåter detta, och då måste han säga nej till oss eftersom han lovat sitt parti och sitt folk. Dessutom slipper jag förolämpa någon. Det här med dockan hade känts tråkigt eftersom jag inte ser något bra med att förolämpa människor för deras tro. På det här sättet skulle jag inte göra någonting förutom att lämna över ett tillstånd från polisen som visade att man enligt svensk grundlag får bränna vilka böcker man vill.

Jag lämnade in en ansökan om allmän sammankomst till Polismyndighetens Tillståndsavdelning. Jag skrev att jag skulle ”bränna en bok” utanför turkiska ambassaden och att 5-6 personer förväntades närvara.

Tre dagar före datumet fick jag ett mail där de frågade vilken bok jag tänkt bränna. Jag svarade att det spelar väl ingen roll, men om ni måste veta det så: Koranen.

Då fick jag avslag. De skrev att SÄPO hade sagt att det kunde utsätta Sverige för hot och skada svenska intressen i utlandet någon gång i framtiden. Det här gjorde mig riktigt upprörd.

De skrev att SÄPO hade sagt att det kunde utsätta Sverige för hot och skada svenska intressen i utlandet någon gång i framtiden. Det här gjorde mig riktigt upprörd.

Paludan har fått tillstånd att åka på Koranbränningsturne genom landet och skapat “allvarliga ordningsstörningar” på alla platser han varit på. När vi nu var beroende av Recep Tayyip Erdogans välvilja för att gå med i NATO så ville det politiska etablissemanget sätta stopp. Jag var övertygad om att det var en högre instans som hade lagt sig i för myndigheter ska inte ta politisk hänsyn i sin tjänsteutövning.

Vid det här laget hade media börjat ringa, på något sätt hade de fått nys om det här. Hur vet jag inte – kanske tipsade polisen dem så de skulle kunna trycka att man inte fick bränna Koraner i Sverige? SVT gjorde en intervju med mig, och de trodde ju att jag ville bränna en Koran. När jag gjorde intervjun hade jag inte hunnit tänka, jag fick för mig att om jag avslöjade att det aldrig skulle äga rum, så kanske det inte gick att överklaga. Så jag sa att jo, det hade jag tänkt göra.

Sedan samlade jag mig och ringde tillbaka till SVT 30 minuter senare och sa att jag inte tänkt bränna någon Koran. De ändrade i artikeln, men vid det här laget hade jag börjat få otrevliga meddelanden. Det var en(!) muslim som hörde av sig och sa ”är det du som är islamofoben Chris Makoundoul?” Jag förklarade att det var ett missförstånd, och att jag bara velat protestera mot NATO. Det slutade med att han bad om ursäkt. Annars var det bara etniska svenskar som kallade mig Putinvän, skrev ”du ska inte lägga dig i svensk politik för du är inte en riktig svensk”, antagligen med hänsyftning på min hudfärg och efternamn, och ”du ska minsann få.”

Annars var det bara etniska svenskar som kallade mig Putinvän, skrev ‘du ska inte lägga dig i svensk politik för du är inte en riktig svensk’, antagligen med hänsyftning på min hudfärg och efternamn.

Expressen påstod att jag hade tänkt bränna en Koran trots att jag i intervju med Mattias Carlsson tydligt klargjorde att jag inte hade tänkt att göra det. När jag påpekade att de utsätte mig för livsfara genom att skriva detta, så ändrade de. Men de ändrade inte metadatan, så påståendet kommer fortfarande upp på Google. Expressens reporter Erik Göthlin hade också ringt upp min fd fru och låtsats att han inte fick tag på mig dagen innan, och börjat ställa frågor.

Expressen tog sig även in på min privata, stängda facebook och läst vad jag postat där. Jag hade bland annat skrivit att om vi skickar långdistansrobotar till Ukraina, bidrar vi till en eskalering av konflikten. Ryssland har sagt att de vill ha en buffertzon, och då kommer de att vilja ta mer av Ukraina som respons.

Expressen tog sig även in på min privata, stängda facebook och läst vad jag postat där.

Jag har också lagt ut en länk till en sida där man kan läsa RT utan VPN. Jag anser inte att Sverige och EU ska hålla på med censur. Jag har ägnat mig åt internetfrihet länge och varit medlem i Piratpartiets styrelse. Men då skrev Expressens reporter Mattias Carlsson att jag ”spred rysk propaganda på nätet.”2 Jag vill påpeka att jag inte ”sprider” någonting, min sida är bara till för mina vänner. Jag är inte en offentlig person. Sedan tog han ett foto på mig från min Facebook och publicerade i Expressen.

Det ledde till att jag inte fick förlängt på min anställning som Agile Coach och Projektledare. Företaget jag arbetade för ansåg att jag var en säkerhetsrisk.

Trots det personliga priset tänkte jag inte låta mina grundlagsskyddade rättigheter kränkas och eftersom jag redan betalat för det kunde jag lika gärna ta striden mot NATO-etablissemanget. Jag överklagade beslutet att avslå min ansökan till förvaltningsrätten.

Det ledde till att jag inte fick förlängt på min anställning som Agile Coach och Projektledare. Företaget jag arbetade för ansåg att jag var en säkerhetsrisk.

Jag påpekade att det här går emot praxis, regeringsformen och flera tidigare domar i samma fråga. Rasmus Paludan hade åkt land och rike runt och fått tillstånd för sina Koranbränningar. Hundra poliser hade skadats och ändå har man fortsatt ge honom tillstånd. Nu vill man förbjuda detta – på grund av NATO.

Förvaltningsrättens dom slog fast att polisen gjort fel. Jag borde fått tillståndet. Men polisen överklagade till kammarrätten! Trots att de ännu en gång fått veta att det inte är deras uppgift att skapa lagarna utan endast se till att de efterföljs. Förmodligen var det inte polisens eget initiativ utan NATO-etablissemanget som ville sätta stopp.

Kammarrätten gick på förvaltningsrättens linje: jag borde fått tillståndet.

Med det här i handen behövde jag nu inte söka tillstånd för en Koranbränning. Jag hade ju både förvaltningsrättens och kammarrättens domar som visade att man får bränna en Koran i Sverige, och det borde räcka för att pressa president Erdogan att säga nej till Sverige i Nato.

Men då hände något annat. Någon Salwan Momika kom från ingenstans och satte igång med en massa Koranbränningar.

Men då hände något annat. Någon Salwan Momika kom från ingenstans och satte igång med en massa Koranbränningar.

Han verkade ha helt andra drivkrafter och var ute efter att förolämpa muslimer. Efter mina överklaganden var polisen tvungna att godkänna hans ansökningar, så han drog fördel av detta och satte igång sin cirkus. Uppdrag Granskning fick för sig att vi samarbetade, ringde mig och sa ”Visst stämmer det att ni planerade detta ihop men sen började bråka?” Jag har aldrig träffat människan och har aldrig nämnt honom vid namn eller på annat sätt refererat till honom!Jag frågade dem om de får de sin info från flashback, eller vad är det här?

Salwan motverkar inte mitt syfte, och han gör det svårt för Erdogan att säga ja till Sveriges Natoansökan, vilket jag tycker är bra. Vad jag däremot inte förstår, är varför de låter honom bränna Koranen utanför moskéer och på platser där många muslimer bor. Polisen har skydlighet att ge honom tillstånd, men de har rätt att flytta platsen om det finns risk för ordningsstörning. Varför låter de honom inte göra det i Limhamn, Värtahamnen eller Djursholm? Ingen där skulle bry sig och vi kunde ha sluppit en massa bråk. Man undrar om de inte vill ha de här bråken.

Jag anser att det är barbariskt att bränna böcker, Koraner och andra. Men jag anser också att man måste tillåta barbari i en sekulär demokrati. Jag vänder mig emot det hyckleri som myndigheter, politiker och medier visat i den här frågan.

Jag anser att det är barbariskt att bränna böcker, Koraner och andra. Men jag anser också att man måste tillåta barbari i en sekulär demokrati. Jag vänder mig emot det hyckleri som myndigheter, politiker och medier visat i den här frågan.

När Rasmus Paludan åkte på Koranbränningsturné genom landet var alla riksdagspartier rörande överens om att det var viktigt att försvara den svenska yttrandefriheten såsom den ser ut i grundlagen.

Att våra inhemska muslimer blev upprörda var inget man behövde ta hänsyn till, då.

Nu, med den väntande Natoansökan på tapeten, så är det helt plötsligt viktigt att vi svenskar låtsas att vi inte får bränna Koranen, enligt regeringen och våra medier. Det för att vi ska kunna alliera oss med krigsförbrytare, statsterrorister, lögnare och torterare. De som Olof Palme skulle ha kallat för “satans mördare”.

Är det vad det är att vara svensk idag?

Kanske finns det inget kvar av att, som skalden Gustaf Fredrik Gyllenborg skrev, stå stark som eken i stormen istället för att böjas som vassen i vinden.3

Fotnoter


  1. Göransson, Mattias, ”Van fan får vi inte för pengarna”, Magasinet Filter 30 januari 2023[]
  2. Carlsson, Mattias: ”Nekades att bränna Koranen – sprider rysk propaganda, Expressen 11 februari 2023[]
  3. Gyllenborg, Gustaf Fredrik, Eken och Vassen, ur Vitterhetsarbeten, 1795.[]
Chris Makoundoul
Ordförande i kulturföreningen Appalarkerna

Bli prenumerant!

Parabol är öppen och gratis att läsa. När du delar en artikel från Parabol för att diskutera den med dina vänner ska de inte mötas av en betalvägg. Vi vill att våra skribenters texter skall kunna läsas av så många som möjligt.

Tack vare att du blir prenumerant kan detta bli möjligt:

  • Finansierade omkostnader

  • Spännande och bättre reportage

  • Råd att betala våra skribenter

Latte 50 kr/mån Dagens lunch 100 kr/mån Super delux 500 kr/mån

Här kan du läsa mer om Parabol och hur du kan stötta oss.