Klas Eriksson blev Klasny Barbrosson

Namnet: Det mest personliga, titeln på våra jag - ändå ges det till oss av andra. Vissa står inte ut och byter. Varje månad intervjuar vi en personlighet som bytt namn.

Konstnären Klas Eriksson som ofta skildrar subkulturella fenomen utifrån ett konstnärligt perspektiv, bytte för några år sen efternamn till Barbrosson.

Hur ser du på det här med att byta namn?

Jag var på en namnbytarfest på Kocksgatan på Söder i Stockholm runt år 2009 med min bästis John Hellbergs polare fotografen Frank Aschberg. En gång per år är det nämligen gratis att byta namn och då tajmar hans gäng det här med en fest där man fyller i det formuläret och sen skickar de dagen efter in alla ansökningar. Du vet, folk var ju packade and what not och jag sa ”jag tar Klasny”.  Så numer heter jag det i mellannamn. På festen tänkte jag dock att det blir ju perfekt att ha som förnamn.

Under festen fyllde man i ett formulär och fick en gammal VHS-porrfilm att hålla i medan Frank plåtade med storformatskamera. Det var en jävla konstig fest, eller bra fest. Sedan skickades namnansökningarna in och redan på måndagen började Skatteverket att ringa. ”Vill du heta Klasny i förnamn?”

”Nä, ta det som mellannamn.”

Till min dåvarande tjej som döpt sig till Charlie efter sin katt ringde de också. Andra hade döpt sig till namn som Barrskog (har jag för mig?) och Darth Vader så Skatteverket fick ringa runt till alla som varit på festen. Många mindes inte ens vad de döpt sig till. Folk hade ju varit dyngraka. Vissa behöll namnen andra inte. 

Så där fick du namnet Klasny?

Klasny blev ett mellannamn och det kom från när jag gick förberedande konstskola och vi skulle lägga till några bokstäver på varandras förnamn. Jag frågade en polare, va blir jag om du blir Simonster?!  och fick till svar ”Klasny” och tänkte att det där låter ju typ ryskt eller nåt. Men med eftertanke gillade jag det, en ny Klas lixx, och tog namnet som alter ego. Klasny betyder ”toppenhäftig kille” på ryska lärde jag mig under en utställning i Moskva 2009… Jäzå. 

Kan du utveckla detta?

Till slut tog alter egot över, Klasny började göra bättre konst än mig…Så jag gifte mig med Klasny/mig själv i Nevada år 2008. (Klas är idag också gift med konstnären Annika Elisabeth von Hausswolff). Det var fruktansvärt jobbigt, mådde riktigt kaosigt där i Las Vegas när jag tog Klasny to be my man. Det hela va ju på riktigt och jag har svårt för kontrakt. Men det va enda sättet jag kom på att kunna utvecklas som konstnär. I Do. Men, på grund av det missade jag senare ett Green Card… De ringde från immigrationsmyndigheten och sa att du får ett Green  Card, vad är ditt civilstånd? Jag är gift med mig själv i the State of Nevada. ”Men skärp dig du ska får ett uppehållstillstånd, är du singel?” Vid tidpunkten jobbade jag på Magasin 3 och konstnären Hans Anderssons polare hade fått ett Green Card i ett lotteri samma vecka, som jag också deltog i av nån outgrundlig anledning. Men när de fick höra att jag gift mig (lagligt) med mig själv såg det mig som en knäppgök och la på. Efter att jag brände en bro här i Göteborg fick jag inte ens resa till USA för det, blandades ihop med ett terrrorhot mot konsthallen Röda Sten samma kväll, bilden av bron användes för att rapportera om det påstådda terrorhotet…Så min performance ”Who Are Ya?!”  sågs som ett brott inom terrorlagstiftningen. Det skrevs om det i Hong Kong News bland annat och amerikanska ambassaden läste det och tvärvände i min ansökan på ambassaden. Det är säkert glömt nu…I didnt do anything liksom. Men därför fick jag istället göra min konstpraktik i Berlin o assistera Juan-Pedro Fabra Guemberena, fö det bästa som hänt. 

Vad heter du nu?

Klas Bernhard Klasny Barbrosson: KBKB. Barbrosson tog jag efter morsan som heter Barbro. För efter att min syster gick bort då ville jag bara ge min mamma något. Hon har ju liksom inte gjort något. Hon har bara varit en bra morsa och gjort ett bra jobb som sådan. Tufft minst sagt. Konstnärer har ju inga pengar så jag kan ju inte köpa så mycket grejer åt henne. Egentligen skulle jag gjort namnbytet till min soloutställning på Göteborgs Konsthall (2017) men jag hade inte råd just då.  Efter att jag sålt ett verk för några år sen, gick jag in på Skatteverket och pröjsade 1800 kronor och skulle sen fylla i anledning. Där skrev jag bara ”för att min mamma har fött mig”. Tjänstemannen på Skatteverket började nästan började gråta. ”Jag har aldrig hört om något liknande!” sa han.

”Visst är det konstigt, det är ingen som vet vem Eriksson är i min familj, alltså vart namnet kommer ifrån”, sa jag.

Sedan fick jag ett brev från Skatteverket att de skulle sätta tillbaka pengarna på mitt konto för att det här räknandes som en familjeangelägenhet. Så alla snubbar kan byta namn efter sina morsor gratis. Min  bästa kompis Lukas skulle bli Lukas Maddesson. ”Du har inte hört det namnet förut!?” sa jag.

”Nej”, sa han. Men jag påtalade att det lät jävligt likt han Lukas Moodysson….

Namnet kändes för mig så jävla bra och morsan blev så jävla asglad att hon sprang runt i Årsta och basunerade ut det hela. Det blev ju bra schwung i namnet. Det var många som undrade hur det skulle påverka ens karriär inom konst…Men så har jag aldrig tänkt. Det finns inget strategiskt. Jag ville bara att morsan skulle få det här. Jag tycker alla snubbar som har en bra relation med morsan borde göra samma grej. Nyligen skickade någon ett urklipp om att någon b-kändis gjort samma sak.

Sen blev ju initialerna KBKB så när jag fyllde år var jag på KB och drack bärs och o visade leg för att jag är KBKB. Kungliga biblioteket har också dessa initialer.  Men mestadels är det Kör Bara Kör Bara tänker jag. Det är speciellt med namn och här i Göteborg brukar jag gå till Stampens kyrkogård med min hund Iriz för att titta på gravstenar. Jag vet inte varför, men favoriten är Rolf Stolpe. Det gör mig lugn.

Foto: Privat

Cyril Hellman
Har alltid hetat Cyril och fått brösta det.

Bli prenumerant!

Parabol är öppen och gratis att läsa. När du delar en artikel från Parabol för att diskutera den med dina vänner ska de inte mötas av en betalvägg. Vi vill att våra skribenters texter skall kunna läsas av så många som möjligt.

Tack vare att du blir prenumerant kan detta bli möjligt:

  • Finansierade omkostnader

  • Spännande och bättre reportage

  • Råd att betala våra skribenter

Latte 50 kr/mån Dagens lunch 100 kr/mån Super delux 500 kr/mån

Här kan du läsa mer om Parabol och hur du kan stötta oss.

Fondant, vår konstshop!

Tillsammans med Blundlunds har vi öppnat Fondant, där du kan stödja Parabol genom konstköp för fortsatt verksamhet. Här erbjuds exklusiva konstverk med ständigt aktuella teman.

Till Fondant