Li Wångblad skrek åt politikerna i riksdagen

Li Wångblad i Göteborg, januari 2024. Foto: Kamal El Salim. .

Vem var kvinnan som skrek åt riksdagsledamöterna att hon skämdes för att vara svensk medan barnen i Gaza dödas? Kamal El Salim har träffat henne.

Plats: Nils Ericssonterminalen, Göteborgs centralstation. Åt: Inget. Drack: Inget.

I ett klipp som blivit viralt de senaste dagarna kan man se hur en kvinna förs bort från Sveriges Riksdag av vakter medan hon skriker “Jag skäms över att vara svensk, jag skäms och ni kommer skämmas!” Men vem är hon?

Kvinnan heter Li Wångblad och är med i nätverket “Stäng ner Elbit”. Den 23 januari begav hon och flera andra sig till riksdagen som en protest mot Elbit Systems avtal med Sverige. I den berömda videon kan man se hur hon blir utdragen av vakter från riksdagen mitt under pågående interpellationsdebatt, samtidigt som man kan höra henne säga: 

“Jag måste bara säga att det här är sjukt. Sluta döda barnen i Gaza för helvete. Snälla!” 

Hon passade, trots tumultet, på att tacka de politiker som ändå valt att benämna det som händer som ett folkmord och att det pågår en etnisk rensning. 

Hennes skrik har ekat internationellt på sociala medier och många i Sverige har kommenterat att de delar hennes känsla och upplevelse.

Ropet från Li ekar ännu inom mig, ropet kändes ända in i själen. Äntligen är det någon som säger något, tänkte jag. Vi är båda bosatta i Göteborg så jag passade på att höra av mig för att prata mer om vad som egentligen hände. Jag kände att det var viktigt att vi pratade så nära hennes modiga insats som möjligt och det enda tillfället som var nära i tid var på fredagen bara tre dagar senare, Li skulle möta ett barn hon skulle passa, på Nils Ericson terminalen, så vi bestämde oss för att träffas där en timme innan.

Kan du berätta lite om vem du är? 

Li Wångblad heter jag. Jag störde medvetet i riksdagen! Jag är med i ett nätverk som heter “Stäng ner Elbit”, vi har en filial här i Göteborg. Det här stora israeliska företaget skapar vapensystem som just idag testas på palestinska befolkningen och Gazas barn. Vilket smärtar mig väldigt mycket, att vara delaktig i att vår regering har ingått avtal med Elbit Systems som de heter.

Och det var min tanke när jag häromdagen ställde mig upp i riksdagens interpellationsdebatt, Billström bland annat var där. Oppositionen har äntligen börjat kalla det för vad det är i Gaza, nämligen folkmord och etnisk rensning. Det är ett litet litet framsteg. Men att inte ta starkare avstånd när vi har ett öppet folkmord. Vi ser vad som pågår.  Vi i Sverige bidrar aktivt till mördandet av oskyldiga i Palestina. Därför valde jag att störa vad vakterna kallar “demokratiska processer”, jag påminde dem om att de demokratiska processerna pågår hela tiden i samhället, inte bara i riksdagen.

Vi ser vad som pågår.  Vi i Sverige bidrar aktivt till mördandet av oskyldiga i Palestina. Därför valde jag att störa vad vakterna kallar demokratiska processer.

För att ha en demokrati som är något att tala om, för minoriteter och för att mänskliga rättigheter ska bli hörda – demokratin urholkas och inskränks just nu – så måste ju den vara levande. Hade vi en liten frågestund även för medborgare så skulle jag inte behöva höja rösten i riksdagen och bli anklagad för störande av förrättning och våldsamt motstånd som jag blev, bara för att jag försökte hinna säga det jag ville. Jag hade en vakt väldigt nära mig hela tiden så det var tufft att… när bryta in, hur bryta in, när säga det jag ville.

Jag missade att säga det viktigaste: att vi måste riva avtalet med Elbit Systems och inte bidra till folkmord i Palestina. Det är inte klokt att människor inte får veta detta. Vad det är Sverige gör, inte bara säljer vapen utan köper vapen och testar dessa på barn i Gaza. 

Varför bestämde du dig för att störa interpellationen i riksdagen? 

Meningen var att ropa “Riv avtalet med Elbit systems”. Jag var väldigt tacksam för att Lorena Delgado Varas från Vänsterpartiet tog upp det här med Elbit Systems eftersom vi i Sverige testar vapensystem på barnen i Gaza och den palestinska befolkningen i det här folkmordet. Så vi gick in och medvetet skulle göra fredlig civil olydnad, men man blir väldigt emotionell när en vakt står “så här nära” och jag försökte gå in lite i bänkraden för att hinna säga det jag ville.

Jag var väldigt tacksam för att Lorena Delgado Varas från Vänsterpartiet tog upp det här med Elbit Systems eftersom vi i Sverige testar vapensystem på barnen i Gaza.

Jag är väldigt väldigt fredlig och pacifist och jag ville inte verka på något sätt aggressiv, hysterisk eller våldsam. Jag fick våldsamt motstånd som misstankegrad och störande av förrättning. Jag kan förstå det för bara man lyfter armarna när någon sagt backa, så kan man bli misstänkt för våldsamt motstånd. Men jag tycker inte att det är rätt, det är inte en demokrati när mänskliga rättigheter kommer fram, om man inte får fråga ens i en debatt i riksdagen. Vi medborgare måste ju få höras någon gång och när man inte får det, då får vi höja rösten och visa att vi vågar visa civilt motstånd. 

Finns det något du skulle vilja säga till läsarna och allmänheten?

Jag uppmanar alla att gå med i Stäng ner Elbit, en nystartad rörelse för att uppmärksamma Sveriges regering som har bidragit med miljarder till ett företag som nu testar vapensystem på barnen i Gaza och den palestinska befolkningen.

Det pågår ett öppet folkmord, det vet alla, det nämndes också i riksdagen häromdagen. Vilket jag är tacksam för, att den lilla förskjutningen äntligen har gjorts. 

Jag kan inte bara stå och se på när det är etnisk rensning och folkmord som pågår och jag har gjort namninsamlingar, upprop, skrivit till politiker, jag har försökt att starta eget parti men det går inte att komma över den där 4% spärren. Jag gör allt jag kan, men det är fredlig civil olydnad som har tagit radikal samhällsförändring vidare i historien. Så jag uppmanar alla framförallt vi vita privilegierade som inte tycks inse den här strukturella rasismen och kolonialismen som är väldigt väldigt levande fortfarande. 

Jag har försökt att starta eget parti men det går inte att komma över den där fyraprocentsspärren.

Vi vita privilegierade behöver ta mer lite mer ansvar än de som är mest sårbara i vårt samhälle. Våga göra fredlig civil olydnad, höj rösten eller stöd de som vågar höja rösterna för att folkmordet i Palestina ska ta slut och även den strukturella rasism som färgar hela vår värld. Det är inte bara livet på oskyldiga palestinska barn som är hotade utan det är allt liv på planeten som står på spel nu. Så om vi inte blir av med de här strukturerna så är det allt liv, inte bara de mest drabbade idag som drabbas.

Gå med i Stäng ner Elbit så kan vi tillsammans inte bara uppmärksamma att det blir ett stopp på det här vansinniga folkmordet och apartheid i Palestina utan också att Sverige slutar att köpa vapen, sälja vapen och att vi jobbar för fred, tillsammans, det är möjligt även om det känns jävligt omöjligt ibland. 

Hur var dina känslor när du hade gjort det, kändes det pinsamt? 

Jag bryter mot normer varje dag så jag är lite förbi det där med pinsamt. Jag är också van att bli hatad för mitt engagemang i Återställ våtmarker-aktioner och nu så kände jag att ännu fler skulle tycka det jag ropade var rätt – så nej, det var inte pinsamt. Jag var mer stressad över att inte hinna säga någonting alls och ha åkt upp i onödan. 

Jag blev helt ställd när de hann ta mig så fort när jag ju gick inåt raden och att det var massa andra människor där.

Jag bryter mot normer varje dag så jag är lite förbi det där med pinsamt. Nu i efterhand känns det jobbigt att höra min egen röst – känner inte riktigt igen den när jag ropar skääääämmas.

Nu i efterhand känns det jobbigt att höra min egen röst – känner inte riktigt igen den när jag ropar “skäääämmas så där långt”. Det var ledsamt att jag inte hann skrika mer och inte skrika så hysteriskt, jag ville höras tydligt och bra och ha mer pondus och ropa om Elbit som sagt. Men överlag så tänkte jag inte så mycket. Jag var extremt emotionell och stressad, jag har inget minne av att jag skrek “jag skäms och ni kommer skämmas” – men minns att jag ropade “sluta döda barnen i Gaza” vid bänkraden och “jag skäms att vara svensk i trappan” men inga andra ord mindes jag efteråt. 

Vad ville du ha sagt?

Jag minns inte heller att jag svor så mycket. Bara att jag hade tänkt skrika sluta döda Gazas barn och mer som slagorden och sedan “riv avtalet med dödsföretaget Elbit”. Kanske sjunga “leve Palestina” om jag hann. 

Vad hände när vakterna fört ut dig?

Jag skrek utanför riksdagssalen och i det isolerade rummet med glasrutor som de drog in mig i. Jag försökte ta mig mot fönstret för att höras och synas mer om det var möjligt. Vakterna tryckte ner mig på en stol vid väggen och sedan ut till hissen ganska snart och det vara bara ett par på väg in då men jag fortsatte skrika om det fanns chans att det skulle höras in om Elbits verksamhet och regeringens 1,7 miljarder. Det var skönt att vakterna inte tog polisgrepp bakåt i alla fall men jag har ont i vänster sida ryggen och det gör ont när jag vänder nacken till vänster.

Kamal El Salim
Aktivist och ordförande i Förbundet Tillsammansskapet.

Bli prenumerant!

Parabol är öppen och gratis att läsa. När du delar en artikel från Parabol för att diskutera den med dina vänner ska de inte mötas av en betalvägg. Vi vill att våra skribenters texter skall kunna läsas av så många som möjligt.

Tack vare att du blir prenumerant kan detta bli möjligt:

  • Finansierade omkostnader

  • Spännande och bättre reportage

  • Råd att betala våra skribenter

Latte 50 kr/mån Dagens lunch 100 kr/mån Super delux 500 kr/mån

Här kan du läsa mer om Parabol och hur du kan stötta oss.

Fondant, vår konstshop!

Tillsammans med Blundlunds har vi öppnat Fondant, där du kan stödja Parabol genom konstköp för fortsatt verksamhet. Här erbjuds exklusiva konstverk med ständigt aktuella teman.

Till Fondant