Snickaren Rickard blev VD:n Günther

Namnet: Det mest personliga, titeln på våra jag - ändå ges det till oss av andra. Vissa står inte ut och byter. Varje månad intervjuar vi en personlighet som bytt namn.

Företagsledaren Günther Mårder är en välkänd röst i debatten som f.d. VD för Företagarna och styrelseledamot i Aktiespararna. Få vet att han egentligen heter Rickard, ursprungligen snickare. Namnet Günther tog han från en karaktär i Rederiet som låtsas vara österrikisk kock.

Hej Günther! Hur är läget?

– Tog semester men det är tråkigt väder. Är det så i Ukraina med?

Nä, jag är på Gotland och här är strålande.

– Det är där man skulle varit, suckar Günther.

Du heter ursprungligen Rickard Lennart Mårder men har lagt till och kallar dig för Günther. Varför?

– Jag bytte namn på min 18-årsdag eftersom jag inte fått byta tilltalsnamn för mina föräldrar.

Vad hette du innan då?

– Rickard!

Tänkte du på regissören Rickard Günther då? Ordlek eller vad?

– Nej, mitt kompisgäng hade smeknamn på alla oss polare emellan. Mitt smeknamn Günther kom från tvserien Rederiet (såpopera om en Finlandsfärja skapad av Louise Boije af Gennäs och Peter Emanuel Falck under åren 1990-2002 i 318 avsnitt för SVT och finska YLE, reds anm.) Günther var en karaktär där som var med under en säsong och hade liknande drag som jag.

Han var en kökschef som möter mässen på Freja. Han var från Österrike och lyfte köket så att det blev vida bättre än familjens Dahléns tidigare på Remmer Line. Sedan visade det sig att han var egentligen inte riktig kock men var bra på att få alla andra att göra ett riktigt bra jobb. Mina kompisar tyckte att det där är precis som du ”du får alla andra att göra ett riktigt bra jobb och sedan får du ära och berömmelse för det”.

Och Mårder?

– Det är min mammas familjenamn men det är också taget, tre-fyra familjegenerationer tillbaka.

Var du företagsledare redan vid arton års ålder?

– Ja. Vid den åldern gjorde jag två saker samtidigt startade jag företag och bytte namn, he he.

Men du hängde också i den åldern i de anarkistiska punkkretsarna där man ofta bytte namn. Har jag rätt?

– Inte i detta gäng. Men brorsan var sångare i Total Sabotage. Men det hade inget med mitt namnbyte att göra.

Har du ångrat ditt namnbyte?

– Nej. Jag bytte först till Rickard Günther. Jag bytte ju inte rakt av utan heter Rickard Günther i tilltalsnamn men insåg att om jag presenterade mig som Rickard Günther kom alla tro att det är mitt efternamn. Och sen insåg jag att det fanns en känd regissör med samma namn. Och jag tror jag kanske breakade namnet till honom för han var inte känd då på 90-talet utan blev det i samma veva på 2000-talet.

Nä, nä. Rickard Günther är min kompis och ena huvudperson i min kommande dokumentär Återuppståndelsen. Han är Ernst Günthers son så alla inom kultur- och mediesverige kände och känner till honom.

– Aha, det visste jag inte. Men jag började däromkring på Handels Högskolan 2023 och då blev det bara Günther. Fram till dess var det ju bara ett dubbelnamn.

Vad har namnet gett dig?

– Någonting kring specialbokstäver är som en bild av fotbollssupporters. Du ser 1000 personer – en av dem avviker i sitt beteende. Ditt öga kommer då omedelbart att hitta den personen. Vi människor har en fantastisk förmåga att leta efter det avvikande. Det där har vi från savannen, vi letar efter allt som är avvikande och försöker identifiera det. Det är precis på samma sätt som med annorlunda bokstäver. Enkel-v eller dubbel-w eller som jag tyskt ü. Vårt öga dras till det för att det känns obekvämt. Ur varumärkesperspektiv är mitt namn rätt positivt. Om varumärket ändå kommer vara ditt namn i skriven form är det lättare att se och dra uppmärksamhet till det. Sedan finns andra aspekter som att när det är ovanligt kan du inte förväxlas med någon. Det nya namnet skapar en högre igenkänning.

Ja, jag tror Zlatan Ibrahimovic la till ett v över i t som hyllning tills sin pappa, men nu när du säger det tänker jag att det kan ha att göra med att hans partner skapade ett varumärkesbolag i samma veva.

– Ja, det kan ha att göra med. Om du tar rekryteringskonsulten Mikaël Berglund så har du en rätt märklig stavning men det drar ögat till sig. Det uttalas ju inte annorlunda men man triggar till det genom att lägga två prickar ovanför E.

Cyril Hellman
Har alltid hetat Cyril och fått brösta det.

Bli prenumerant!

Parabol är öppen och gratis att läsa. När du delar en artikel från Parabol för att diskutera den med dina vänner ska de inte mötas av en betalvägg. Vi vill att våra skribenters texter skall kunna läsas av så många som möjligt.

Tack vare att du blir prenumerant kan detta bli möjligt:

  • Finansierade omkostnader

  • Spännande och bättre reportage

  • Råd att betala våra skribenter

Latte 50 kr/mån Dagens lunch 100 kr/mån Super delux 500 kr/mån

Här kan du läsa mer om Parabol och hur du kan stötta oss.

Fondant, vår konstshop!

Tillsammans med Blundlunds har vi öppnat Fondant, där du kan stödja Parabol genom konstköp för fortsatt verksamhet. Här erbjuds exklusiva konstverk med ständigt aktuella teman.

Till Fondant